Balın Cilde Faydaları
Balın cilde faydaları oldukça fazladır. Bal, cildi nemlendirme, lekelerden arındırma, siyah noktaları yok etme gibi pek çok etkiye sahiptir. Balın cilde faydaları olan etkisini arttırmak için doğal bal kullanmak gerektiği unutulmamalıdır. Doğal – gerçek bal, çuldun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlamaktadır. Bu içerikte sade bal maskesi, balın cildi faydaları, bal yüzde ne kadar kalmalı, bal maskesi nasıl yapılır, yüze bal sürmek tüylenme yapar mı, balın cilde faydaları İbrahim Saraçoğlu önerileri konularına yer verilmiştir.
Makalede Neler Var?
- Balın Cilde Faydaları Nelerdir?
- Yüzüne Bal Sürenler Balı Cilde Nasıl Uygulamalıdır?
- Balın Cilde Faydaları İbrahim Saraçoğlu
- Bal Maskesi Nasıl Yapılır?
- Cilt Tipine Göre Bal Maskesi
- Kuru cilt tipi için bal maskesi
- Hassas cilt tipi için bal maskesi
- Akneye yatkın cilt tipi için bal maskesi
- Bal Maskesi Tarifleri
- Bal Maskesi İle Doğal Peeling
- Aspirinli Bal Maskesi Tarifi
- Bal Yüzde Ne Kadar Kalmalı?
- Bala Alerjisi Olanlar Bal Maskesi Yapabilir Mi?
- Yüze Bal Sürmek Tüylenme Yapar Mı?
- Bal Maskesi Her Gün Uygulanır Mı?
Balın Cilde Faydaları Nelerdir?
Kahvaltıların ve sağlıklı atıştırmalıkların vazgeçilmezi olan bal, doğal olarak tüketildiğinde hem vücuda hem de cilde pek çok yarar sağlamaktadır. Yara izlerini gidermede oldukça etkili olan bal, mantar hastalıklarında da kullanılmaktadır. Bal, tüm cilt tipleri için farklı yararlar sağlayan mucizevi bir besindir. Sivilceye meyilli olan ciltler için en etkili formüllerden birine sahiptir. Bununla birlikte kuru ciltlerin nemlendirilmesinde etkilidir. Aşağıda balın cilde faydaları maddeler halinde sıralanmıştır.
- Yaşlanma karşıtı etkiye sahiptir
- Cildin nemlenmesini sağlar
- Cildin onarılmasında etkilidir
- Gözeneklerin derinlemesine temizlenmesini sağlar
- Cildin ışıldamasına olanak tanır
- Cilt lekelerinin giderilmesinde oldukça etkilidir
- Cildin sakinleşmesini sağlar
- Yüzüne bal sürenler siyah noktalardan kurtulur
- Ciltteki ölü hücrelerin uzaklaştırılmasını sağlayarak peeling etkisi yaratır
- Mantar, egzama gibi kaşıntılı cilt ve deri hastalıklarında yatıştırıcı etkiye sahiptir
- Sedef hastalığı tedavisinde kullanılır
- Ciltte yeni hücre oluşumunu destekleyerek canlanmayı sağlar
- Açık yaraların hızla iyileşmesinde etkilidir
- Ellere sürüldüğünde yumuşatıcı bir etki yaratır
- Güneş lekelerini giderir
- Her cilt tipine uyum sağlaması, mucizevi bir besin olduğunu gösterir
- Yıpranmış cildin güç kazanmasını sağlar
- Balın cilde faydaları arasında kırışıklıklara iyi gelmesi de bulunur
Yüzüne Bal Sürenler Balı Cilde Nasıl Uygulamalıdır?
Yüzüne bal sürenler cildin nemlenmesini ve canlanmasını sağlamaktadır. Balı cilde uygulamadan önce balın doğal olduğundan mutlaka emin olunması gerekir. Balın cilde faydaları olan etkilerden yararlanabilmek için gerçek bal kullanılmalıdır. Kalitesiz, ucuz ve glikoz şurubu ile yapılmış olan balların cilde herhangi bir faydası olmayacaktır. Çünkü balın cilde faydaları, bal içerisindeki vitaminlerden sağlanır. Bu da yalnızca gerçek balda bulunur.
Cildi balla nemlendirmek ve onarmak hem doğal hem de kolay olmaktadır. Gerçek balla uygulanması gerektiği için maliyeti çok düşük değildir. Ancak kozmetik, medikal ürünlere kıyasla daha düşük maliyetli olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra içeriğinden emin olunduğu için yüzüne bal sürenler gönül rahatlığıyla kullanabilir.
Balın Cilde Faydaları İbrahim Saraçoğlu
Balın cilde faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da açıklanmıştır. Doğal yani gerçek balın ciltte kullanılması, cilde pek çok yarar sağlar. Cildin doğal yollarla nemlenmesinde ve onarılmasında etkilidir. Aşağıda canlandırıcı etkiye sahip bal maskesi yer almaktadır.
Cildi canlandıran bal maskesi
Malzemeler
- 2 çay kaşığı bal
- 100 gram kil
- 10 yaprak kokulu kırmızı gül
- 1 bardak su
Uygulanışı
Balın cilde faydaları için bu tarifte mutlaka doğal bal ve kokulu, taze gül kullanılması gerekir. Bir cezvenin içerisine su ve gül yaprakları koyularak kaynamaya bırakılır. 5 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Bir kaseye kil koyulur ve üzerine soğumuş olan gül suyundan 6 – 7 yemek kaşığı kadar koyulur. Kil ve gül suyu iyice karıştırılarak kremsi bir kıvam elde edilir. Karışım katı olursa bir miktar daha gül suyu eklenmelidir. Ardından krem kıvamındaki karışıma bal eklenir ve homojen olana kadar karıştırılır. Hazırlanan maske cilde sürülür ve 15 dakika kadar bekletilir. Ardından suyla yıkanır ve kurulanır. Bu uygulamayı haftada 1 yapmak yeterli olacaktır.
Bal Maskesi Nasıl Yapılır?
Bal maskesi yapmanın pek çok formülü bulunmaktadır. Bunun için öncelikle kişinin cildini iyi tanıması ve cilt tipini bilmesi gerekir. Her cilt tipi için farklı bal maskesi tarifleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sade bal maskesi yapmak da mümkündür. Balı cilde tek başına sürerek içeriğindeki değerlerden faydalanmak mümkündür. Aşağıda farklı cilt tipleri için farklı bal maskesi tarifleri yer almaktadır.
Lekeler ve siyah noktalar için bal maskesi
Malzemeler
- 2 çay kaşığı doğal bal
- Yarım çay kaşığı limon suyu
Uygulanışı
Cam bir kasede her iki bal ve limon suyu iyice karıştırılır. Ardından temizlenmiş olan cilde uygulanır ve 20 – 30 dakika kadar ciltte bekletilir. Daha sonra bol su ile yıkanır.
Balın cilde faydaları arasında cildi beslemesi ve lekeleri gidermede yardımcı olması yer almaktadır. Bunun yanı sıra limonun da renk açıcı özelliği bulunur. Bu bal maskesi tarifi ile cilt lekelerinden kurtulmak mümkün olacaktır.
Cilt Tipine Göre Bal Maskesi
Kuru cilt tipi için bal maskesi
Malzemeler
- 1 çay kaşığı doğal bal
- 1 çay kaşığı ev yapımı yoğurt
- 1 çay kaşığı avokado
Uygulanışı
Cam bir kasenin içerisine olgunlaşıp yumuşamış olan avokado eklenir ve kaşıkla ezilerek püre kıvamına getirilir. Ardından yoğurt ve bal eklenerek iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım temiz cilde sürülür ve 20 – 30 dakika kadar bekletilir. Ardından bol suyla yıkanır ve temiz bir havluyla ya da kağıt havluyla cilt kurulanır.
Balın cilde faydaları arasında cildi beslemesi de bulunmaktadır. Bu maske tarifinde A vitamini, B vitaminleri, D vitamini, E vitamini yer almaktadır. Bunların yanı sıra bu bal maskesi tarifi kalsiyum, magnezyum, manganez, çinko ve bakır mineralleri bakımından da oldukça zengindir.
Hassas cilt tipi için bal maskesi
Malzemeler
- 2 çay kaşığı doğal bal
- 1 çay kaşığı aloe vera jeli
Uygulanışı
Aloe vera jeli için bitkinin bir yaprağı enine kesilir ve içerisindeki jelden 1 çay kaşığı kadar alınıp kaseye eklenir. Üzerine bal ilave edildikten sonra homojen kıvam alana kadar karıştırılır. Ardından temiz olan cilde sürülür ve 10 -20 dakika kadar ciltte bekletilir. Daha sonra bol suyla yıkanır.
Aloe vera jelinin cildi yatıştırma özelliği vardır. Balın cilde faydaları arasında cildi sakinleştirme özelliği de bulunmaktadır. Bu iki besin bir araya geldiğinde oldukça etkili bir ürün oluştururlar. Bu nedenle egzama, kuru cilt döküntüleri, yaralanmalar, kabarcıklar gibi cilt sorunlarında oldukça etkilidir.
Akneye yatkın cilt tipi için bal maskesi
Malzemeler
- 3 çay kaşığı bal
- Yarım çay kaşığı tarçın
Uygulanışı
Cam bir kasede bal ve tarçın iyice karıştırılır. Ardından temiz cilde sürülür ve cildin hassasiyetine göre 10 – 30 dakika kadar bekletilir. Ardından elle ovalayarak ölü derilerin arındırılması sağlanır. Maskeyle cilde 3 – 4 dakika masaj yaptıktan sonra bol su ile yıkanır.
Cildi çok hassas olan kişiler bu bal maskesi tarifini uygulamadan önce ciltlerinin bir kısmında ya da el bileğinde uygulayarak hassasiyeti test edebilirler.
Sade Bal Maskesi
Yüzüne bal sürenler sade bal maskesi de uygulayabilmektedir. Sade bal maskesi, ciltteki lekeleri yok etmede oldukça etkilidir. Bunun için doğal olan balı cilde ince bir tabaka halinde sürüp 15 – 20 dakika kadar bekletmek yeterli olmaktadır. Bu maske tarifi cildin nemlenmesini sağlarken siyah noktalardan arınmasında da oldukça etkilidir. Balı sivilce olan bölgeye direkt sürerek sivilcenin büyümemesini sağlamak mümkündür. Aynı zamanda daha kısa sürede kuruması da sağlanmış olur.
Bal Maskesi Tarifleri
Aşağıda çeşitli bal maskesi tarifleri yer almaktadır. Bu maske tariflerini ihtiyaca göre uygulamak mümkündür.
- Dengelemek için: Bal ve lavanta yağı
Cildin tonunu dengelemek ve cildi canlandırmak için 1 yemek kaşığı bal ile 2 – 3 damla lavanta yağını karıştırıp temiz cilde uygulamak yeterlidir. 15 dakika kadar beklettikten sonra cilt temizlenir.
- Işıltı için: Bal ve limon yağı
Cildin parlaması ve ışıl ışıl olması için 1 yemek kaşığı bal ile 2 – 3 damla limon yağını karıştırıp temiz cilde uygulamak gerekir. 15 dakika beklettikten sonra cilt yıkanır. Bu maskeyi uyguladıktan sonraki 24 saat içerisinde güneşe direkt maruz kalmamaya dikkat etmek gerekir.
- Nemlendirme için: Bal ve yoğurt
Cildin nemlenmesi için 2 yemek kaşığı yoğurdu 1 yemek kaşığı balla karıştırıp temiz cilde sürmek gerekir. 15 dakika beklettikten sonra cilt temizlenir.
- Arındırma için: Bal ve silhat yağı
Cildin ölü deriden arınması ve derinlemesine temizlenmesi için 1 yemek kaşığı balı 2 – 3 damla silhat yağı ile karıştırıp temiz ve kuru cilde sürmek gerekir. 15 dakika beklettikten sonra cilt temizlenir.
- Besleyicilik için: Bal ve pişmiş yulaf ezmesi
Cildin beslenmesi ve sağlık kazanması için 1 yemek kaşığı balı 2 yemek kaşığı pişmiş (kavrulmuş) yulaf ezmesi ile karıştırıp temiz cilde uygulamak gerekir. Bu şekilde 15 – 20 dakika ciltte bekleterek kuruması sağlanır ve ardından bol su ile yıkanır.
- Döküntü için: Bal ve çiğ yulaf ezmesi
Cildin pul pul dökülmelerine karşı 1 yemek kaşığı balı 2 yemek kaşığı çiğ yulaf ezmesiyle karıştırdıktan sonra temiz ve kuru cilde ince bir tabaka halinde sürmek gerekir. 15 – 20 dakika ciltte bekletilen maske kuruduktan sonra bol su ile yıkanır.
Bal Maskesi İle Doğal Peeling
Evde doğal ve etkili bir peeling hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basittir. Balın cilde faydaları arasında ölü derilerden arındırması da bulunmaktadır. Bu maske tarifini uygulayarak ciltteki ölü derilerden arınmak ve cildin canlanmasını sağlamak mümkün olur. Peeling etkisi ile cilt ışıldar ve parlar. Tuz, anti bakteriyel özellik taşıdığı için akne problemlerine de iyi gelir.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı doğal – organik bal
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
- 2 – 3 damla zeytinyağı
Uygulanışı
Cam bir kasede tüm malzemeler karıştırılır ve temizlenmiş olan cilde sürülür. Maskeyi cilde dairesel hareketlerle sürmek gerekir. Böylece kan dolaşımı hızlanır ve maskenin etkisi artar. 15 dakika ciltte bekletilen maske tekrar dairesel hareketler yaparak bol su ile yıkanır ve ciltten temizlenir.
Aspirinli Bal Maskesi Tarifi
Balın cilde faydaları yukarıda maddeler halinde sıralanmıştır. Bu faydalar arasında cildi onarması da bulunmaktadır. Aspirinle birleşen bal, oldukça etkili bir onarım gücüne sahiptir. Bu tarif için mutlaka organik ve doğal bir bal kullanılması gerekir.
Bu tarifte büyük aspirin tableti kullanılmalıdır. Bu tableti eczaneden satın almak mümkündür. Aspirinin cilde oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Aspirin, asetil salisilik asit içerir. Bu da cildin renk tonunu açmaya ve canlılık kazanmasına yardımcı oluru. Ölü hücrelerin ciltten arınmasında da oldukça etkilidir. Akne oluşumunu önleyen aspirin, cilt kırışıklıklarına da oldukça iyi gelmektedir. Bunu için aspirin maskesini düzenli olarak uygulamaya özen göstermek gerekir.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı doğal bal
- 4 tablet aspirin
- 1 E vitamini ampulü
- 1 yemek kaşığı su
Uygulanışı
Öncelikle aspirinler cam bir kasede toz haline gelene kadar ezilir. Ardından üzerine su eklenerek macun kıvamı elde edilir. Hazırlanan karışıma bal ilave edildikten sonra homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır. Bu karışıma E vitamini ampulü eklemek, cildin onarılmasında, canlanmasında ve yeni hücre oluşumunda etkilidir. E vitamini eklenmeden de bu maske uygulanabilir. Ancak E vitamini ekleyerek maskenin gücünü arttırmak tavsiye edilir. Böylece balın cilde faydaları daha da güçlenecektir. E vitamini ampulü dikkatlice kırılıp karışıma eklenir ve kullanıma hazır hale getirilir.
Aspirinli bal maskesini yüze uygulamadan önce cildin temiz ve kuru olduğundan emin olmak gerekir. Tamamen temizlenmiş olan cilde, hazırlanan karışım ince bir tabaka halinde sürülür. Karışımı cilde sürerken masaj yapar gibi sürülmesi tavsiye edilir. Böylece ciltteki kan akışı hızlanarak canlanma etkisi artacaktır. Bu maskeyi çene altı, gerdan ve boyun kısmına sürmek de mümkündür. Böylece daha iyi sonuç alınır. Maske, yüzde 10 dakika kadar bekletilir ve ardından bol su ile yıkanarak temizlenir.
Son olarak dilerseniz nemlendirici bir krem kullanmak mümkündür. Bu maske tarifini balın cilde faydaları maddelerinden yararlanmak için haftada 2 – 3 defa uygulamak gerekir.
Bal Yüzde Ne Kadar Kalmalı?
Balın cilde faydaları için bal maskesi tariflerinden birini düzenli olarak uygulamak gerekir. Ancak bal yüzde ne kadar kalmalı sorusunun cevabı için net bir değer söylemek her zaman mümkün olmaz. Çünkü her bal maskesi tarifinde farklı ürünler de kullanılmaktadır. Kişinin sahip olduğu cilt tipinin hassasiyetine göre balın ciltte ne kadar kalması gerektiğine karar verilir.
Bal yüzde ne kadar kalmalı sorusuna cevap olarak cildin hassasiyetine göre 10 dakika ile 30 dakika kalabileceği söylenebilir. Aşırı hassas cilt tipine sahip olan kişilerin herhangi bir bal maskesini yüzlerine uygulamadan önce el veya kol kısımlarında uygulayarak test etmeleri tavsiye edilir. Bu sayede cildin bal maskesine vereceği tepki ölçülmüş olur.
Bala Alerjisi Olanlar Bal Maskesi Yapabilir Mi?
Bala alerjisi olan kişilerin bal maskesi uygulamaları tavsiye edilmemektedir. Çünkü cilt, gözeneklerden besin emilimi yaptığı için bala alerjisi olan kişilerin ciltlerine bal sürmeleri de alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu durumu riske atmamak için bal alerjisi olan kişilerin bal maskesi uygulamaları önerilmez. Bunun yerine farklı doğal meşki tariflerini uygulamaları tavsiye edilmektedir.
Yüze Bal Sürmek Tüylenme Yapar Mı?
Bal ciltte tüylenme yapar mı sorusu bal maskesi uygulamaları yapmadan önce pek çok kişi için merak konusudur. Balın besleyici bir özelliği bulunur. Bu da tüylerin de beslenip beslenmediği sorusunu akıllara getirmektedir. Bal içeriğinde şeker bulunduğu için tüylerin beslenmesine etki eder. Yüze bal sürmek tüylenme yapar mı sorusuna ise hayır cevabı verilebilir. Çünkü yüzdeki çok küçük sarı tüylerin balla beslenip çoğalması ya da güçlenmesi oldukça zor bir ihtimaldir. Bal maskesi uygulayıp da tüylenme sorunu yaşayan insanlar yok denecek kadar azdır. Bu nedenle bal ciltte tüylenme yapar mı sorusuna yapmaz cevabı verilmektedir.
Bal Maskesi Her Gün Uygulanır Mı?
Yüzüne bal sürenler bunu her gün yapmak yerine haftada 2 – 3 defa uygulayabilirler. Böylece cildin kendini toparlaması daha etkili olacaktır. Ayrıca yüze sade bal maskesi uygulamak da mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra balı su, limon, gül suyu gibi sıvılarla karıştırarak uygulamak da etkilidir. Bu tür uygulamaları yapmadan önce kullanılacak olan ürünün cilt tipine uyumlu olup olmadığı araştırılmalıdır. Ayrıca hassas cilt tipine sahip kişilerin bir maske tarifini yüzlerine uygulamadan önce test etmeleri gerekir.