Mucizevi Jojoba Yağı | Jojoba Yağı Faydaları, Jojoba Yağının 22 Faydası

28.02.2019
87
A+
A-

Mucizevi Jojoba Yağı,  Jojoba Yağı Faydaları, Jojoba Yağının Cilt ve Saç Üzerindeki 22 Etkisi gibi konulara değinecek olduğumuz bu yazıda günlük hayatta pek aşina olmadığımız Jojoba yağı hakkında bilmeniz gereken herşeyi sizin için derledik.

Cilt bakımı dendiğinde daha çok zeytin yağı ve badem yağı gibi doğal ürünler akla gelse de jojoba yağının da etki olarak bunlardan aşağı kalır bir yanı yoktur. Pek farkında olmasak da kozmetik ürünlerde içerik olarak da yoğun şekilde kullanılan jojoba yağını saf olarak da aktarlardan tedarik edebilirisiniz. Kurumuş saç derisinden çatlamış dudaklara kadar geniş bir uygulama yelpazsesine sahip olan jojoba yağı tüm cilt tipleri için de uygun olduğundan özellikle kadınlar arasında gün geçtikçe popülerleşmektedir.

Jojoba Yağı Nedir?

Bilimsel adı Simmondsia chinensis olan Jojoba yağının ana vatanı Amerika kıtasıdır. Arizona, Meksika ve Kaliforniya da yoğun miktarda bulunan bu yağ jojoba bitkisinin tohumlarından elde edilmektedir. Görünüşü zeytine benzese de jojoba bitkisi çöl çalısını andırır bir görüntüye sahiptir. Hem içim olarak hem de yiyeceklerle beraber kullanılmadığından tadı pek bilinmese de jojoba yağının tadının fındığı andırdığı söylenmektedir. Yağın elde edildiği bitkinin rengi yeşili andırmasına rağmen yağının rengi altın sarısına benzer.

Tek başına kullanıldığı gibi daha yüksek verim almak için farklı yağlarla karıştırılarak da kullanılan Jojoba yağı cildi nemlendirici ve cildi yumuşatıcı özelliğiyle ön plana çıkmaktadır.  Antibakteriyel olan ve toksik özellik barındırmayan Jojoba yağı bu özellikleriyle sadece saç için değil tüm vücut için son derece faydalıdır. Daha çok faydaları merak edilen Jojoba yağının faydalarını sizin için 22 başlıkta topladık.

Jojoba Yağı Faydaları ve Kullanım Şekli

Konuyla ilgilenen birçok kişinin asıl merak ettiği şeyin jojoba yağı faydaları olduğunu bildiğimizden jojoba yağı faydalarını sizin için cilt ve saç olarak ikiye ayırdık.

1.Cilt Odaklı Kullanıldığında Jojoba Yağı Faydaları ve Kullanım Şekli

Cildi Nemlendirir

Cildinizin daha yumuşak ve esnek olmasına yardımcı olur.

Jojoba yağı faydalarından en bilineni ve kullanım amacı olarak en yaygın olanı cildi nemlendirici özelliği olmasıdır.

Jojoba yağı, cilt hücrelerinin hidrasyonundan sorumlu olan seramid içerdiğinden cilt tarafından hızla emilir ve ciltte yağ kalıntısı bırakmaz. Bu da ciltte nem kaybına ve alerjenlere karşı güçlü bir koruma kalkanı oluşturulmasına yardımcı olur. Bunun için yapmanız gereken şey ise uyumadan önce ve sabahları el ve yüzünüze az miktarda jojoba yağı sürmek.

Cilt Bozuklukları Tedavisine Yardımcı Olur

Egzama ve benzeri cilt bozukluklarından şikayetciyseniz jojoba yağı kurtarıcınız olabilir.

Egzama için doğal bir tedavi yöntemi olan Jojoba yağı ciltte kuruluk ve çeşitli nedenlerden ötürü oluşan cilt tahrişini azamlasına yardımcı olan antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Jojoba yağı faydalarından olan bu etki için pamuk yardımıyla jojoba yağını direkt ihtiyaç duyulan bölgeye uygulayın ve bunu günde 2 kere yapın.

Cildin Yağ Dengesinin Sağlanmasına Yardımcı Olur

Jojoba yağı faydaları bakımından cilt seçmez. Tüm ciltler için uygun olan jojoba yağı ciltte gözenekleri tıkamaz. Cildin daha fazla yağlanmasına engelleyerek yağ üretimini dengeler. Eğer jojoba yağı faydaları yüzünüzdeki yağlanmadan kurtulmak için ilginizi çekiyorsa bunu nasıl yapacağınızı söylüyoruz. Yüzünüzü cildinize uygun bir temizleyiciyle yıkayın ve kurulayın.

İlginizi Çekebilir; Cilt Bakımı Önerisi

Yüzünüze ve ihtiyac duyulan bölgelere jojoba yağı damlatın. Damlattığınız yağı masaj yaparak cildinize yedirmeye dikkat edin. Yapacağınız masaj deri altındaki kan akışını hızlandırdığından emilimde maksimum verim almanıza yardımcı olacaktır. Mineral içeriği sayesinde cildinizin daha sağlıklı ve doğal görünmesine yardımcı olacaktır.

Anti-aging Özelliği ile Yaşlanma Belirtilerini ve Kırışıklığı Azaltmaya Yardımcı Olur

E vitamini bakımından zengin olan jojoba yağı faydaları itibariyle cildin yenilenmesine ek olarak kırışıklıklarınızın görünürlüğünün azalmasına yardımcı olarak daha genç görünmenizi sağlar.Düzenli kullanımda ince çizgi ve kırışıklıkları 4 de 1 oranında azaltabilir. Ayrıca içerdiği linoleik asit ve antioksidanlar sayesinde cildinizin yenilenmesine yardımcı olur. Tek kullanımın yanında nemlendirici kremle birlikte kullanıldığında daha etkilidir.

Akne Tedavilerinde Jojoba Yağı

Tıkanmış gözeneklerin sivilceye yol açtığında hemfikiriz. Bu konuda sivilce karşıtı olduğu iddia edilen birçok kozmetik ürünün yetersiz olduğunun da farkındayız. Söz konusu akne tedavisi olunca jojoba yağı gibi doğal ürünlere güvenmek daha doğru bir tercih olacaktır.

Antiseptik özelliği ile sivilcelere karşı etkili bir tedavi yöntemidir. Gözenekleri temizlenmesine yardımcı olur. Düzenli kullanımda gözeneklerinizin boyutunu azaltarak aknenin tekrarlamasını önleyen salgıları kontrol eder.

İstediğiniz bölgeye uyumadan önce uygulayın ve sabah normal suyla yıkayın.

Ciltteki İltihabı Azaltır

Jojoba yağı antibakretiyel özelliği sayesinde cildi bakterilerden arındırarak ciltteki iltihabın azalmasına yardımcı olur. Ayrıca yara, kesik ve siğil gibi küçük enfeksiyonlar üzerinde de kullanılır. Bunlara ek olarak yaralanmalarla oluşan şişlik ve kızarıklığın da azalmasına yardımcı olur.

Makyaj Temizleyici Olarak Kullanılabilir

Piyasada makyaj temizleyici olarak birçok ürün bulunmaktadır. Bu da kimi zaman ürün seçiminde kafa karışıklığına sebep olur. Siz de bu durumdan sıkılanlardansanız harika bir çözümümüz var! Yüksek temizleyici özellikleri sayesinde makyaj temizleyici ve yüz temizleyici olarak da kullanılabilen bu yağ, makyaj izlerinin temizlenmesine yardımcı olur. İhtiyacınız olan tek şey işinizi görecek kadar pamuk. Bir parça pamuğu jojoba yağınıza dokundurup yüzünüzdeki ve dudaklarınızdaki makyaj kalıntılarından arınabilirsiniz. Daha sonra nemli bir pamuk ile yüzünüzdeki ve dudaklarınızdaki yağ artıklarından arınmayı unutmayın. Ayrıca Jojoba yağını göz çevresindeki makyajınızı temizlemekte de kullanilirsiniz ama bunu yaparken son derece nazik olmanızda fayda var.

Vücut Yağı Olarak Kullanımı

Daha önce de dediğimiz gibi sadece yüz için değil tüm vücut için de kullanılabilir. Banyo öncesi tüm vücuda uygulayarak vücudun yeteri kadar nemlenmesine yardımcı olur. Böylece banyo sonrası vücut losyonu kullanımını atlayabilirsiniz. Tüm ciltte kolayca emilir ve bebeksi bir cilde sahip olmanızı sağlayacak olan kan akışının artmasına yardımcı olur. Masaj yağı olarak da kullanabilirsiniz. Rahatlatıcı bir his veren kokusuyla bir masaj yağında arayacağınız tüm özelliklere sahiptir.

Benzer İçerik:  Cildi Yenileyen Bitkisel Yağlar
Topuklarda Oluşan Çatlaklarda Kurtarıcıdır

Kuru ve çatlamış topuklardan şikayetçi olanlardan mısınız? Jojoba yağı günü kurtarmaya devam ediyor.

Düzenli kullanımda jojoba yağı ayakları nemlendirerek çatlak oluşumunu engeller ve topuklarınızın pürüzsüz olmasına yardımcı olur. Ayaklarınıza uyguladıktan sonra emilim için en az bir saat beklenmesi gerektiğini unutmayın.

Tırnak Sağlığında Etkilidir

Birçoğumuzun tırnakları kırılmaya yatkındır. Uzun ve bakımlı tırnaklar isteyenlerdenseniz bu durum çoktan canınızı sıkmış demektir. Jojoba yağı içeriğindeki E vitamini sayesinde tırnak etlerinizi beslerken kırılmayı azaltır ve tırnaklarınızın daha sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Her gün tırnaklarınıza ve kurumuş tırnak etlerinize sürerek kısa sürede daha sağlıklı tırnaklara sahip olabilirsiniz.

Güneş Yanıklarında Tedavi Edici Olarak Kullanılabilir

Yaz yaklaşırken hepimiz daha bronz bir ten renginin hayalini kuruyoruz. Bunun için ihtiyacımız olan şey ise yeteri kadar güneşlenmek. Güneşlenmek farkında olmadan istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Kimi zaman güneş koruyucusu sürsek bile cildimizde istenmeyen yanıklar ve bunlardan kaynaklanan ağrılar meydana gelebilir. Böyle durumlarda jojoba yağı yine imdadımıza yetişiyor. Jojoba yağı içerdiği E ve B kompleks vitaminleri sayesinde yanma hissini azaltırken hasar gören bölgenin onarılmasına yardımcı olur. Ayrıca yanık sonrası kuruyan cildiniz için de nemlendirme amaçlı kullanmanızda fayda var.

Jilet Kaynaklı Tahrişin Giderilmesinde Etkilidir

Jojoba yağı hem erkekler hem de bayanlar için vücut üzerinde jilet kullanımına bağlı tahriş ve kesiklerin iyileştirilmesinde kullanılabilir. Uzmanlar tarafından traştan önce kullanılması önerildiği gibi traş sonrası kullanımı için de traş sonrası losyonlarına doğal bir alternatiftir.

Dudak Bakımında Jojoba Yağı

Yumuşacık dudaklara sahip olmak ister misiniz? Cevabınız evetse jojoba yağını düzenli olarak dudak bakımınızda kullanın. Dudaklarınızın kaybettiği nemi yenilemeye yardımcı olan Jojoba yağı aynı zamanla nemi uzun süre dudaklarınıza hapsederek dudaklarınızın esneklik kazanmasına yardımcı olur.

Siz de evde jojoba yağı balsamınızı yaparak kendi dudak balsamınızı kullanmaya başlayabilirisiniz. Bunun için ihtiyacınız olanlar;

  • jojoba yağı – 2 çay kaşığı
  • balmumu – 2 çay kaşığı
  • 3-4 damla damak zevkinize göre meyve aroması

Balmumunu bir kapta erittikten sonra üzerine jojoba yağını ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra ısı vermeyi bırakın. Meyve aroması ekleyerek küçük bir kavanoza aktarın ve buzdolabında saklayın. Elinizde balmumu yoksa onun yerine hindistan cevizi yağı da ekleyebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı daha akışkan olduğundan balmumuna göre daha soğuk ortamda saklanarak sıcaktan uzak tutulması gerektiğini unutmayın.

Göz Altı Morluklarına Karşı Etkilidir

Devamlı uykulu ve hasta görünmenize neden olan göz altı morluklarından bıktıysanız bu tam size göre. Yapılan çalışmalar yağların göz altı halkalarına karşı etkili olduğunu göstermiştir. Bunun için eşit miktarda jojoba yağı işe papatya yağını karıştırın ve oluşan karışımı 10-15 dakika boyunca göz altlarınıza nazikçe masaj yaparak uygulayın. Ilık suyla iyice durulayın.

Hamilelikten Kaynaklı Vücut Çatlaklarının Tedavisinde

Çatlak izlerini azaltma ve önlemede hanımlar tarafından büyük bir nimet olan bu yağı hamilelik sırasında ve sonrasında günde 2 kere kullanabilirsiniz.

2. Saç İçin Kullanıldığında Jojoba Yağı Faydaları

Saçlarımız vücudumuzda ilk dikkat çeken bölgelerimizin başında gelir. Gereğinden fazla ısıtma ve şekillendirme sonucu saçlarımız zarar görebilir. Saçlarınızın bakımı için zararlı kimyasallardan uzak durmak istiyorsanız çekinmeden kullanabileceğiniz bu yağın saç üzerindeki etkileri şu şekildedir;

Saç Derisini Derinlemesine Temizler

Gözenekleri tıkanmış ve kabuklanmıs saç derisinin temizlenmesine ve hava alıp nemlenmesine yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde saç derisini temiz tutar. Saç dökülmesini ve saçlardaki kırılmayı azaltır. Keratoplastik etkisi ile saçınızın doğal renginin ortaya çıkmasına yardımcı olur.

Daha Parlak Saçlara Kavuşmanızı Sağlar

Saç bakım serumu olarak kullanıldığında saça mükemmel etki ederek saçınızın parlaklığında gözle görülür bir artış sağlar. Kimyasal ürünlerin verdiği zararları gidererek daha canlı saçlara kavuşmanıza yardımcı olur. Ayrıca kuru, kıvırcık ve mat saçların yumuşamasını sağlar.

Daha Hızlı Saç Uzaması

Saç derisini temizleyerek tıkanmış saç köklerinin neden olduğu dökülmeyi ve saçlardaki incelmeyi engeller. Yeni saç hücreleri oluşumunu teşvik ederek saçın daha hızlı uzamasına yardımcı olur. Duştan önce ılık bir şekilde masaj  yaparak saça uygulayabilirsiniz.

Farklı Saç Tipleri İçin Saç Kremi Olarak Kullanılabilir

Kuru, yağlı, mat, kıvırcık. Saç tipiniz ne olursa olsun saçınıza bakım yapmak için saç kremi gibi kullanabilirsiniz. Yağı saç diplerinizden başlayarak saç uçlarınıza kadar yedirin. İçeriğinde bulunan protein ve mineraller sayesinde saçınızın daha yumuşak ve parlak hale gelmesine yardımcı olur. Çok kuru bir saça sahipseniz saç kreminize 1 çay kaşığı yağ karıştırarak kreminizin etkinliğini arttırabilirsiniz.

Kuru Saç Derisi İçin Aranan Çözüm

Nemlendirici özelliğiyle kuru saç derisi için etkili bir çözüm sunar. Saçlı deride gözenekleri derinlemesine temizleyerek saçlı derinin nemlenmesine yardımcı olur. Siz de kepek sorunundan dert yanıyorsanız bu can sıkıcı durumun üstesinden gelmek için jojoba yağını kullanabilirsiniz.

Yağlı Saç Derisi Üzerinde de Etkilidir

Sadece kuru saç derisinde değil çabucak yağlanan saç derisi için de piyasadaki kimyasal kozmetik ürünlere sağlıklı bir alternatiftir. Saç derisini derinlemesine temizleyerek sebum salınımını da kontrol etmeye yardımcı olur. Tıkanmış gözeneklerdeki sebum akışını düzenleyerek yağ üretimini dengeler.

Saç Rengini Koruyucu Etkisi Bulunur

Saçlarınız boyalı ise saç boyanızın ömrünü uzatarak ilk günkü görüntüsünü daha uzun süre korumasına yardımcı olur.

Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Jojoba yağı faydaları saymakla bitmeyecek cinsten ama ilk kez kullancaksanız bilmeniz gereken birkaç şey var;

  • Kullandığınız yağın %100 saf ve kaliteli yağ olduğundan emin olun. Yumuşak bir kokuya sahip olmalıdır.
  • Başka bir yağ veya madde ile kirlenmişte kullanmaktan kaçının. Bazı durumlarda yarardan çok zararı dokunabilir.
  • Aşırı kullanımdan kaçının. İhtiyacınızı karşılayacak miktarda kullanmaya özen gösterin. Böylece daha uzun süre işinizi görebilirsiniz.
  • Cildiniz yapı tamamen emmeli ve yağ kalıntısı bırakmamalıdır. Emilim gerçekleşmiyorsa kullanmayı bırakın.
  • Saçlı deriye uygularken hassas ve nazik olmaya özen gösterin.

 

Daha pürüzsüz ve ipeksi bir cilt için alternatif olarak aşağıdaki yazıları da incelemenizde fayda var;

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.